Što su vrtne kućice i kako odabrati pravu

Vrtna kućica može služiti za mnoge različite svrhe, od uštede prostora u garaži do vanjskog spremišta za alate koje ne želite staviti u svoju garažu ili kuću. Vrtna kućica također može dodati karakter vašem okolišu i uštedjeti vam novac na alatima i drugim predmetima tako što vam omogućuje da ih držite vani, a da vam i dalje budu lako dostupni kada vam zatrebaju. Ali što su vrtne kućice i kako odabrati pravu? Ovaj vodič će vas naučiti svemu što trebate znati o različitim vrstama vrtnih kućica, najboljim materijalima za korištenje i kako odabrati veličinu koja najbolje odgovara vašim potrebama.

Što su vrtne kućice?

Vrtne kućice dolaze u svim oblicima i veličinama, ali obično imaju četiri zida, krov i vrata. Neki imaju prozore, dok druge nemaju. Vrtne kućice mogu se koristiti u različite svrhe, kao što su skladište, prostor za radionice ili čak kućni ured. Kada birate vrtnu kućicu, važno je uzeti u obzir svoje potrebe i koja vrsta kućice će najbolje odgovarati tim potrebama. Na tržištu postoji mnogo različitih vrsta vrtnih kućica, stoga je važno prethodno istražiti.

Odaberite pravu


Pobrinite se da odaberete vrtnu kućicu koja je dovoljno velika da zadovolji vaše potrebe. Ako vrtnu kućicu namjeravate koristiti kao ured, pobrinite se da ima dovoljno radne površine i električnih utičnica. Ako vrtnu kućicu planirate koristiti za skladištenje alata, pobrinite se da ima dovoljno prostora za skladištenje. Ako vrtnu kućicu namjeravate koristiti kao kućicu za igru za djecu, pobrinite se da postoje vrata s dovoljno visokom visinom ulaza kako se ne bi ozlijedila. Kakve god bile vaše potrebe, uzmite u obzir koliko će vam prostora trebati prije nego što ga kupite!

Vrste vrtnih kućica

Na tržištu postoje mnoge vrste vrtnih kućica, od drvenih preko metalnih do plastičnih. Ponudu proizvođača možete pronaći na stranicama webgradnja. Morate odlučiti koja će vrsta vrtne kućice najbolje odgovarati vašim potrebama. Ako želite vrtnu kućicu koja će trajati godinama, onda bi metalna ili drvena vrtna kućica bila dobar izbor. Ako tražite nešto pristupačnije, onda bi plastična vrtna kućica mogla biti bolja opcija. Također razmislite o tome koliko će se kućica lako sastaviti – neke kućice dolaze u već sastavljenim kompletima, dok druge morate sami sastaviti. Razmislite i o tome koje veličine vam je vrtna kućica potrebna – treba li vam samo mali prostor za odlaganje vrtnog alata ili vam treba veći prostor u koji se može smjestiti radni stol ili prostor za sjedenje?

Planiranje nove vrtne kućiceVrtna kućica izvrstan je dodatak svakom dvorištu. Ne samo da pružaju dodatni prostor za pohranu, već se mogu koristiti i kao radni prostor ili mjesto za opuštanje. Prilikom odabira vrtne kućice morate imati na umu nekoliko stvari. Prvo razmislite o veličini svoje vrtne kućice. Trebao bi biti dovoljno velik da u njega stanu sve vaše vrtlarske potrepštine, ali ne toliko velik da zauzme previše prostora u vašem dvorištu. Drugo, razmislite o materijalu od kojeg želite da bude napravljena vaša šupa. Drvo je najpopularniji izbor, ali dostupne su i metalne i plastične šupe. Treće, razmislite o cijeni. Cijena vrtnih kućica može varirati od tisuću i pol kuna do nekoliko desetaka tisuća kuna, stoga svakako odredite proračun prije nego što krenete u kupnju.

Izvor fotografije: Unsplash.com