Pisa nije samo kosi toranj!

Pisa je povijesni grad smješten u regiji Toskana u Italiji, poznat po svom legendarnom Kosom tornju i bogatoj kulturnoj baštini. Evo nekoliko zanimljivih činjenica i povijesnih znamenitosti o gradu:

Pisu su kao lučki grad u 8. stoljeću prije Krista osnovali Etruščani, drevna civilizacija u Italiji. Tijekom srednjeg vijeka Pisa je bila jedna od najmoćnijih pomorskih republika u Italiji, uz Veneciju, Genovu i Amalfi. Pisa je tijekom tog vremena bila uključena u mnoge vojne sukobe i pomorske bitke, uključujući križarske ratove, bitku kod Melorije i rat kod Chioggie. U 12. stoljeću započela je izgradnja kultnog Kosog tornja u Pisi, koji je izvorno trebao biti zvonik obližnje katedrale. Toranj se počeo naginjati tijekom gradnje zbog mekog tla na kojem je izgrađen, a nagib se nastavio povećavati kroz stoljeća. Pisa je također bila središte učenja tijekom srednjeg vijeka, s jednim od najstarijih sveučilišta na svijetu koje je tamo osnovano 1343. godine. U 16. i 17. stoljeću Pisa je pala pod kontrolu obitelji Medici i postala dio Velikog vojvodstva Toskane.

Tijekom Drugog svjetskog rata Pisa je bila teško oštećena savezničkim bombardiranjem, ali su mnoge njezine povijesne građevine i spomenici u međuvremenu obnovljeni. Danas je Pisa popularno turističko odredište, poznato po prekrasnoj arhitekturi, povijesnim znamenitostima i živahnoj kulturnoj sceni.

Neke od drugih zanimljivih atrakcija u Pisi uključuju Piazza dei Miracoli (Trg čuda), na kojem se nalaze Kosi toranj, Katedrala i Krstionica; Palazzo della Carovana u kojoj se nalazi prestižno sveučilište Scuola Normale Superiore; i Nacionalni muzej San Matteo, koji prikazuje bogatu umjetničku i kulturnu baštinu grada.

Planirajte svoje vrijeme

Mudro planirajte svoje vrijeme: Budući da ćete u Pisi biti samo kratko vrijeme, važno je mudro planirati svoje vrijeme. Napravite popis glavnih atrakcija koje želite vidjeti i odredite im prioritet na temelju svojih interesa.

Razmislite o kupnji ulaznica bez reda: kako biste uštedjeli vrijeme i izbjegli duge redove, razmislite o kupnji ulaznica za preskakanje reda za Kosi toranj i druge atrakcije u Pisi.

Nosite udobne cipele: Pisa je grad za hodanje, stoga je važno nositi udobne cipele koje su prikladne za hodanje po neravnom terenu.

Ponesite fotoaparat: Pisa je prekrasan grad, stoga svakako ponesite fotoaparat kako biste snimili prizore i atrakcije.

Naučite nekoliko talijanskih fraza: Iako mnogi ljudi u Pisi govore engleski, uvijek je pristojno naučiti nekoliko osnovnih talijanskih fraza, kao što su “grazie” (hvala) i “buongiorno” (dobro jutro).

Što se tiče onoga što treba vidjeti u Pisi, Kosi toranj je očito glavna atrakcija, ali postoje i mnoge druge znamenitosti koje treba vidjeti, kao što su Piazza dei Miracoli (Trg čuda), Krstionica i Katedrala Santa Maria Assunta. Svakako prošećite i uz rijeku Arno i istražite šarmantne ulice i trgovine u središtu grada.

Otputujete u Pisu u sklopu trodnevnog putovanja autubosom, pogledajte ponudu na stranicama ICT putovanja

Photo by Russell Butcher

Možda će vas zanimati: