Prednosti kolagena za vašu kožu

Prije nego što kažemo nešto o prednosti kolagena za vašu kožu, prvo definirajmo što je zapravo kolagen. Kolagen dolazi od grčke riječi kolla što znači ljepilo, a čini otprilike 30% proteina vašeg tijela i 60% vaših mišića, tetiva i ligamenata. Kolagen se razgrađuje u aminokiseline, koje su esencijalni dio svake stanice u vašem tijelu i igraju važnu ulogu u održavanju čvrste i elastične kože.

Što je uopće kolagen?

Ukratko, kolagen je protein koji je bitan dio vezivnog tkiva vašeg tijela. O njemu možete razmišljati kao o gradivnom bloku u vašim zglobovima, tetivama i kostima – stvarima koje vam pomažu da ostanete fleksibilni i pokretni. Iako postoji mnogo različitih vrsta kolagena (jedna studija je čak otkrila najmanje 16), jedan tip čini većinu naše kože.

Koje su prednosti kolagena za kožu?

Kolagen je vrsta proteina koja je vrlo važna za naše zdravlje. Pomaže da kosa, koža i nokti budu zdravi i jaki. Kolagen ćete također pronaći u kostima, tetivama, mišićima, hrskavici, organima i krvnim žilama. U prosjeku gubite jedan do dva grama kolagena svaki dan kroz prirodne procese kao što su znojenje i mokrenje. Ovaj gubitak može biti štetan za zdravlje vaše kože pa je ključno da u prehranu uključite hranu s kolagenom kako biste osigurali optimalne rezultate.

Gdje ga možete nabaviti?

Kolagen možete dobiti na razne načine. Na primjer, govedo (tj. kravlji) kolagen se obično koristi u kozmetici i farmaceutskim proizvodima, dok se hidrolizirani kolagen može naći u juhi od kostiju, često se prodaje u trgovinama zdrave hrane i ljekarnama na internetu.

Koliko na treba kolagena?

Kako starimo, proizvodnja kolagena u našim tijelima se smanjuje. Niske razine kolagena mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema, uključujući suhu kožu, bore, pa čak i gubitak kose. Kako biste zaštitili svoju kožu i zadržali izgled zdrave i mladenačke, razmislite o dodavanju kolagena. Preporučena dnevna količina je 15 grama dnevno; međutim, možete prilagoditi svoj unos na temelju svojih potreba (tj. ako ste više zabrinuti za jačanje kose ili noktiju, možete se odlučiti za veću dozu). Pažljivo slijedite upute za doziranje – većina suplemenata se dozira prema težini, a ne prema određenom broju tableta. To znači da je moguće predoziranje; uzimanje previše može dovesti do proljeva, mučnine ili želučane smetnje.

Oblici kolagen dodataka

Dodatke kolagena u svojoj ponudi ima skoro svaka online ljekarna i možete ga pronaći u nekoliko različitih oblika. Neke su kapsule punjene kolagenom u prahu, dok druge dolaze kao tekućine ili kreme za lokalnu primjenu. Možete ga nabaviti i u najčišćem obliku: sirova želatina hranjena travom. Bez obzira na to što ga unosite, svakako pogledajte popis sastojaka i izbjegavajte sve što sadrži dodane šećere ili umjetne zaslađivače poput sukraloze ili saharina. Prije dodavanja kolagena u prehranu, prvo se posavjetujte sa svojim liječnikom. Važno je znati da ako imate određene probavne probleme – poput čira, sindroma iritabilnog crijeva (IBS) ili kolitisa – želatina može pogoršati simptome jer pomaže da hrana brže prolazi kroz vaš probavni sustav.