Sve što trebate znati o nedostatku željeza

Nedostatak željeza može se manifestirati na više načina, ali simptomi su u svakom slučaju slični. To može uključivati ​​umor, blijedu kožu, otežano disanje i vrtoglavicu, što može otežati određivanje patite li od nedostatka željeza ili nekog drugog zdravstvenog stanja. U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što sa sobom nosi nedostatak željeza kako biste mogli brzo i jednostavno dobiti liječenje koje vam je potrebno.

Što je nedostatak željeza?

Nedostatak željeza je stanje u kojem tijelo nema dovoljno željeza. Nije u pitanju anemija, već manjak željeza u organizmu. Simptomi niske razine željeza uključuju umor, vrtoglavicu, vrtoglavicu, lomljive nokte i kosu, poteškoće s koncentracijom i probleme sa spavanjem. Iako mnogi misle da vegetarijansko ili veganstvo može dovesti do niske razine željeza u tijelu, to zapravo nije točno. Vegetarijanska prehrana može biti jednako bogata željezom kao i nevegetarijanska prehrana jer sadrži mnogo različitih vrsta graha i cjelovitih žitarica koje su bogate ovim mineralom.

Međutim, postoje neki slučajevi kada vegetarijanci mogu biti izloženi većem riziku od nedostatka željeza od onih koji jedu meso. Oni koji ne konzumiraju jaja ili mliječne proizvode najvjerojatnije će morati uzimati dodatke željeza; ako odlučite piti alkohol uz obroke, trebat će vam i više željeza iz drugih izvora (uključujući dodatke prehrani); Na kraju, ako dojite svoju bebu, važno je da nastavite s uzimanjem dodatnih doza ove hranjive tvari tijekom cijele trudnoće kako bi vaša beba dobila odgovarajuće količine putem majčinog mlijeka.

Koji su simptomi nedostatka željeza?

Nedostatak željeza je uobičajeno zdravstveno stanje koje može dovesti do anemije. Simptomi nedostatka željeza uključuju umor, otežano disanje, glavobolju i vrtoglavicu.Ako sumnjate da imate nedostatak željeza, važno je da se pregledate kod liječnika. Liječnik će uzeti krvne pretrage i ako vam dijagnosticiraju anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza, propisat će vam liječenje. Najčešći tretman za anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza je intravenska terapija željezom nakon koje slijedi oralna nadomjesna terapija.

Jedna važna stvar koju treba imati na umu o nedostatku željeza je da je češći kod žena nego kod muškaraca jer žene gube krv svaki mjesec tijekom menstruacije i trudnoće – što uzrokuje da njihova tijela gube više željeza nego što bi muškarci obično gubili. Osim toga, ljudi koji su vegani ili vegetarijanci izloženi su većem riziku od razvoja nedostatka željeza jer tim dijetama možda nedostaju odgovarajuće količine željeza potrebne za optimalno zdravlje.

Tko je u opasnosti od nedostatka željeza?

Nedostatak željeza najčešći je nedostatak nutrijenata u svijetu. To je problem koji pogađa mnoge različite ljude, no nedostatak željeza osobito je čest među ženama i djecom. Žene su u opasnosti od anemije uzrokovane nedostatkom željeza jer gube krv tijekom menstruacije te zbog trudnoće, poroda i dojenja. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je više od polovice trudnica i gotovo dvije trećine djece predškolske dobi anemično. Anemija znači niske razine hemoglobina – proteina u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik po tijelu – što može uzrokovati umor, slabost i nedostatak zraka.

Kako se liječi nedostatak željeza?

Nedostatak željeza liječi se uzimanjem suplemenata ili konzumiranjem više hrane bogate željezom. Ako ne želite uzimati suplemente, evo nekoliko prijedloga kako unijeti više željeza u svoju prehranu:

 • Jedite tamno lisnato povrće, poput špinata i kelja.
 • Pijte čaj napravljen od suhih biljaka poput koprive, šipka i lišća maslačka.
 • Jedite orašaste plodove ili sjemenke koje sadrže željezo, kao što su sjemenke bundeve i suncokreta
 • Uključite crveno meso u svoju prehranu
 • Dodajte melasu (1 žlica) svojim omiljenim žitaricama
 • Dodajte grožđice, suhe šljive, marelice, datulje.

Koji su savjeti za sprječavanje nedostatka željeza?

Nedostatak željeza može biti uzrokovan nedostatkom željeza u prehrani, obilnim menstruacijama ili kroničnim gubitkom krvi zbog stvari kao što su peptički ulkusi ili hemoroidi. Postoji nekoliko načina na koje možete spriječiti nedostatak željeza, uključujući:

 • Jedite crveno meso, tamnozeleno povrće (kelj), grah i leću; ove su namirnice dobri izvori željeza.
 • Uzmite dodatak željeza uz odobrenje liječnika.
 • Izbjegavajte piti čaj ili kavu uz obroke ako sadrže tanine koji smanjuju apsorpciju željeza vezanog za hranu.
 • Za kuhanje koristite posuđe od lijevanog željeza kad god je to moguće jer ono povećava količinu željeza apsorbiranog iz hrane.
 • Jedite jogurt koji je uzgajan sa živim aktivnim bakterijskim kulturama kao što su Lactobacillus acidophilus ili Lactobacillus bulgaricus jer te bakterije pomažu razgraditi laktozu u mliječnu kiselinu, čime se poboljšava apsorpcija drugih hranjivih tvari kao što je kalcij. Ako osjetite gastrointestinalnu nelagodu zbog jedenja mliječnih proizvoda, pokušajte uzeti probiotičke dodatke kao što su Lactobacillus rhamnosus GG kapsule prije nego što pojedete jogurt kako bi oni imali vremena kolonizirati vaš probavni trakt
 • Ako imate proljev ili česte stolice, pokušajte unositi više tekućine tijekom dana jer je proljev često praćen dehidracijom.

Photo by Riki Risnandar