Prijenosni pulsni oksimetar

Ako imate problema sa spavanjem, možda se pitate postoji li način da pratite ciklus spavanja, a da se ne probudite usred noći. Jedna metoda koja vam može pomoći u mjerenju faza spavanja bez prekidanja sna uključuje korištenje prijenosnog pulsnog oksimetra (također poznatog kao oksimetar). Prijenosni pulsni oksimetri jednostavni su uređaji koji se spajaju na vaš prst ili ušnu resicu i prate koliko kisika prenosi hemoglobin u vašem krvotoku.

Zašto trebam mjeriti svoju razinu zasićenosti kisikom?

Razine zasićenosti kisikom – ili pulsna oksimetrija – važan je alat koji zdravstvenim radnicima omogućuje praćenje dobiva li vaše tijelo dovoljno kisika. Ako nije, brzo ćete znati za to jer vaši simptomi mogu biti vrlo ozbiljni (čak i opasni po život). Zato stručnjaci preporučuju da se redovito testirate kod ovlaštenog zdravstvenog radnika, čak i ako se osjećate dobro. Osim toga, mnogi pacijenti s kroničnim stanjima poput bolesti srca ili KOPB također zahtijevaju redovite kontrole. Jedan od njihovih ciljeva je osigurati da nemate većih problema; drugi je uhvatiti ih prije nego što postanu ozbiljniji ili opasniji po život.

Što je pulsna oksimetrija?

Pulsni oksimetar je uređaj koji koristi svjetlosne valove i fotoosjetljive stanice za mjerenje kisika u arterijskoj krvi. Ovo mjerenje naziva se oksimetrija jer je izravno povezano s količinom kisika u vašem krvotoku. Osim toga, pulsni oksimetri daju točne procjene SpO2 — postotak hemoglobina s vezanim molekulama kisika. Niska vrijednost ukazuje na abnormalno niske razine SpO2, dok visoke vrijednosti ukazuju na abnormalno visoke razine.

Što je SpO2?

SpO2 je skraćenica za postotak zasićenosti kisikom u arterijskoj krvi. SpO2 se može koristiti kao pokazatelj vašeg ukupnog zdravlja i dobrobiti. Adekvatna razina kisika u krvnim stanicama omogućuje vam obavljanje svakodnevnih aktivnosti bez pretjeranog umora ili stresa. Ako imate nisku razinu kisika, to bi moglo značiti niz stvari, uključujući probleme s disanjem kao što su apneja za vrijeme spavanja, infekcije pluća, problemi s bubrezima ili kardiovaskularne bolesti kao što su angina ili hipertenzija. Najbolji način za provjeru SpO2 je pulsni oksimetar: točnije onaj koji je prijenosni tako da ga možete koristiti kod kuće ili u pokretu.

Tko ne bi trebao koristiti prijenosni pulsni oksimetar?

Postoje određeni slučajevi u kojima ne biste trebali koristiti prijenosni pulsni oksimetar. Prema klinici Mayo, preporuča se da ih ne koriste svi koji imaju otvorene rane ili rane na prstima ili rukama, kao i onima koji imaju bolesti koje pogađaju njihovu kožu, poput ekcema. Nepravilni otkucaji srca, bolesti srca ili otvrdnuće arterija također mogu uzrokovati probleme pri korištenju pulsnog oksimetra. Konačno, osobe s respiratornim problemima trebaju se posavjetovati sa svojim liječnikom prije upotrebe. Osim toga, trudnice bi ga trebale koristiti samo pod liječničkim nadzorom jer možda neće dati točne rezultate i mogu uzrokovati lažne alarme ako mjere promjene otkucaja srca povezane s pokretima fetusa i drugim prirodnim uzrocima.

Koje su prednosti redovitog nadzora?

Redovito praćenje pulsne oksimetrije može vam pomoći da rano uočite zdravstvene probleme. Znati jesu li vaše razine kisika normalne ili ne može biti korisno iz više razloga. Kao prvo, moglo bi vam pomoći da izbjegnete sve potencijalno opasne probleme koji mogu proizaći iz stanja poput apneje u snu ili visokog krvnog tlaka. Također je korisno ako ste u opasnosti od srčanih bolesti, jer niske razine zasićenosti kisikom (što se može dogoditi kada je cirkulacija slaba) može povećati rizik od srčanih i moždanih udara. I konačno, redovito provjeravanje pulsne oksimetrije moglo bi vas samo upozoriti na hitne medicinske probleme – poput napadaja astme – koji nisu nužno povezani s cjelokupnim zdravljem, ali zahtijevaju hitnu pozornost jer mogu uzrokovati smrt ili nepovratnu štetu ako se ne liječe.

Oksimetar ukratko

• Može odrediti razinu kisika u krvi
• Rezultati se pojavljuju brzo
• Ne treba specijaliziranu medicinsku obuku ua korištenje
• Kućna upotreba
• Poboljšava vidljivost tijekom hitne medicinske pomoći
• Omogućuje dijagnozu određenih zdravstvenih stanja
• Smanjuje rizik od liječničke pogreške

foto by: masks.com.hr