Održavanje bazena

Bazen u dvorištu može biti mjesto odlične zabave za cijelu obitelj, a također i izvrsno mjesto za održavanje tjelesne kondicije No, da bi u tome uživali tijekom cijele godine, potrebno je redovito čišćenje bazena. materijale za održavanje bazena potražite na portalu Webgradnja a u ovom članku vam donosimo nekoliko savjeta za pravilno održavanje vanjskih bazena.

Kemikalije za bazen

Kako biste svoj bazen održali čistim i bez algi potrebno ga je čistiti tijekom cijele godine. Ukoliko to radite tako redovito, svakog puta bit će vam potrebno sve manje kemikalija kako bi vaš bazen bio u vrhunskom stanju. Na primjer, ukoliko dodajete algicid svaki mjesec, onda ćete ga nakon par mjeseci morati dodavati tek svaka dva mjeseca. To vam može uštedjeti vrijeme, novac i gnjavažu. Za dodavanje potrebne količine klora, potrebno je najprije ispitati vodu koja se nalazi u vašem bazenu. Za to je dovoljno da svaka 2-3 dana upotrijebite trakice, pomoću kojih ćete odrediti pH i tvrdoću vode.

Pumpa i skimmer za bazene

Tijekom ljetnih mjeseci, voda u bazenu može biti stanište različitih mikroorganizama. Uz to, korisnici također prljaju vodu, što se sve može nataložiti na filterima u pumpama, ukoliko pumpa ne radi čitavo vrijeme. Baš zato je bitno da pumpa radi minimalno 8 sati dnevno, kako bi voda u bazenu bila bistra i čista. Od filtera se najčešće koriste kartonski i pješčani.

Kartonski filteri ispiru se pod jakim mlazom čiste vode. Potrebno je pripaziti kod ispiranja pješčanih filtera, jer bi pretjerano čišćenje moglo dovesti do sprečavanja pumpe da iskoristi svoj maksimalni potencijal. Za površinsko čišćenje bazena najčešće se koriste skimmer.

On je smješten uz sam vrh stijenke bazena. Radi na principu usisa vode, koja se zatim filtrira kroz pješčani filter i tako pročišćena se preko povratne mlaznice vraća u sistem. Veličina bazena diktira broj potrebnih skimmera kako bi se voda održavala čistom.

Lokacija bazena

Kako odabrati savršeno mjesto za vaš bazen? Lokacija je izuzetno bitna za njegovo dugoročno odražavanje. Na primjer, bazen nikako ne bi smio biti smješten u blizini drveća, jer će sve što pada s drveta na kraju završiti u vašem bazenu i onečistiti ga.

Pokrivanje bazena

Tijekom noći i za vrijeme nekorištenja bazena, preporuča se njegovo pokrivanje pokrovom, koji je napravljen od posebnog PVC materijala. Za vrijeme zimskih mjeseci kada bazen neće biti u funkciji, ovaj pokrov štitit će bazen od lišća, granja, vanjskih prljavština, a i same zime.

Voda

Svi oni koji imaju bunar ili neki drugi izvor vode (osim javne vodoopskrbe), koristit će upravu tu vodu za punjenje bazena. No, takva voda, ovisno o geografskoj lokaciji, može sadržavati brojne minerale i kamenac, zbog čega će je biti potrebno više tretirati kemikalijama. Stoga, pazite kakvu vodu stavljate u svoj bazen, kako bi ona trajala što dulje!

Mrežica

Najlakši i najrašireniji način čišćenja fizičkih onečišćenja je pomoću mrežice. Što se češće koristi ovakva mrežica, to će pumpa i skimmer raditi bolje i dulje. Ukoliko su neke nečistoće završile na dnu bazena, za to se koristi usisavač.

Roboti za čišćenje

Jedno od inovativnih tehnoloških rješenja za pomoć oko održavanje čistoće bazena i bazenske vode svakako je robot za čišćenje. Postoje jednostavniji uređaji koji rade uz pomoć bazenske crpke te oni napredniji, koji samostalno čiste stijenke i dno bazena. Takvi automatski roboti za pogon koriste male gumene kotačiće, što im omogućuju dobro prianjanje uz podlogu i stijenke bazena. Prilikom odabira robota, važno je obratiti pažnju na njegovu snagu i funkcije, kako bi on imao dovoljno kapaciteta za čišćenje cijelog bazena. Ova opcija definitivno je najskuplja, ali garantira iznimnu čistoću.

Kako biste i dalje mogli bezbrižno uživati u bazenu i zabavi koju on pruža, držite se ovih savjeta te ga redovito održavajte i zadržite dugoročnu kvalitetu bazenske vode!

Photo by Guduru Ajay