Kako smanjiti bol kod endometrioze?

Endometrioza, jedan od najčešćih uzroka ženske neplodnosti, svake godine pogađa milijune žena diljem svijeta. Stanje nastaje kada tkivo endometrija – tkivo koje inače oblaže maternicu – raste izvan maternice, uzrokujući upalu i bol kod nekih žena. Endometrioza je poznata kao bolest maternice ili upalna bolest zdjelice. Iako ne postoji lijek za endometriozu, postoje načini za upravljanje simptomima i poboljšanje kvalitete života. Evo što trebate znati o liječenju boli iz perspektive endometrioze.

Pregled četiriju pristupa

Četiri su glavna pristupa liječenju boli uzrokovane endometriozom: lijekovi, kirurški zahvati, promjene načina života i komplementarne terapije. Lijekovi su najčešći pristup, ali ne djeluju kod svih. Operacija može biti učinkovita, ali nije uvijek opcija. Promjene načina života mogu pomoći nekim ljudima, ali same po sebi možda neće biti dovoljne. Komplementarne terapije mogu pružiti određeno olakšanje, ali nema dokaza da liječe endometriozu.

Lijekovi na recept

Postoje različiti lijekovi na recept koji mogu pomoći u upravljanju bolovima uzrokovanim endometriozom. Najčešći su nesteroidni protuupalni lijekovi, koji mogu pomoći u smanjenju upale. Ostale opcije uključuju hormonsku kontrolu rađanja, koja može pomoći u regulaciji razine hormona, i GnRH agoniste, koji mogu pomoći u smanjivanju lezija endometrioze. Ako razmišljate o lijekovima za ublažavanje boli endometrioze, svakako razgovarajte sa svojim liječnikom o tome što bi vama bilo najbolje. Oni mogu preporučiti različite načine liječenja ovisno o tome gdje se nalazi vaša endometrioza. Jedan posjet ne mora nužno izliječiti endometriozu, ali bi mogao pružiti olakšanje od nekih simptoma kako bi vam dao vremena za traženje lijeka za endometriozu. Vaš će liječnik vjerojatno ponuditi preporuke na temelju svog iskustva s pacijentima i svih prethodnih razgovora s vama. Liječnik koji se specijalizirao za liječenje endometrioze mogao bi dati personaliziranije preporuke.

Alternativni lijekovi

Ne postoji lijek za endometriozu, ali postoje tretmani koji mogu pomoći u smanjenju simptoma. Ako tražite alternativu tradicionalnoj medicini, evo nekoliko stvari koje vam mogu pomoći u liječenju boli kod endometrioze. Akupunktura je drevna kineska praksa u kojoj se tanke igle zabadaju u kožu na određenim točkama na tijelu. Dokazano je da smanjuje bol u zdjelici kod žena s endometriozom. Homeopatija je također alternativni tretman za neke ljude koji imaju kroničnu bol u zdjelici uzrokovanu endometriozom jer se oslanja na lijekove napravljene od prirodnih tvari. Ako vam ova dva tretmana ne pomognu, razgovarajte sa svojim liječnikom o drugim opcijama kao što su operacija ili terapija lijekovima. Testiranje na endometriozu zahtijeva samo mali uzorak tkiva uklonjen tijekom laparoskopije.

Dodaci prehrani

Postoje brojni dodaci za koje se pokazalo da pomažu kod bolova uzrokovanih endometriozom. To uključuje omega-3 masne kiseline, kurkumin i zeleni čaj. Ako razmišljate o uzimanju bilo kojeg od ovih, prvo se posavjetujte sa svojim liječnikom. Popis uključuje biljke, vitamine i druge dodatke. On ili ona može testirati moguće nuspojave prije nego što vam ih preporuči. Liječnik također može znati koji su tretmani najbolji za vrstu endometrioze koju imate ili druge simptome koje možda imate, kao i koji lijekovi neće utjecati na vaše stanje. Liječnici specijalizirani za endometriozu obično imaju više informacija o istraživanjima o liječenju nego liječnici koji nisu specijalizirani za ovo područje. Na primjer, možda znaju za klinička ispitivanja u kojima biste mogli sudjelovati, a koja bi mogla dovesti do novih tretmana.

Vježbajte

Nekim ženama s endometriozom vježbanje može pomoći u smanjenju boli. Međutim, važno je pronaći pravu ravnotežu. Previše tjelovježbe zapravo može pogoršati bolove kod endometrioze. Stoga je važno razgovarati sa svojim liječnikom o tome koja je vrsta tjelovježbe prava za vas. U ovom trenutku ne postoji lijek za endometriozu. Cilj liječenja je ublažiti simptome kako bi ljudi mogli živjeti svoj život bez jake boli.

Kirurgija

KirurgijaJedan od načina za liječenje boli kod endometrioze je operacija. To se može učiniti laparoskopski ili invazivnijim kirurškim zahvatom. Vaš liječnik će ukloniti tkivo endometrija koje ima gred izvan vaše maternice. To može pružiti olakšanje od boli, ali nije lijek. Možda ćete morati imati više operacija tijekom života. Ako ste dobrog zdravlja, ovo bi mogla biti opcija za vas. Liječnici često preporučuju trudnoću nakon operacije endometrioze jer hormoni trudnoće mogu spriječiti povratak stanja. Međutim, ako tražite dugotrajnu kontrolu boli, operacija nije najbolja opcija. Liječnici još ne znaju što uzrokuje endometriozu, pa ne znaju kako je izliječiti. Vaš liječnik može propisati lijekove kao što su hormonske kontracepcijske pilule ili nesteroidne protuupalne lijekove (poput ibuprofena), kao i druge tretmane poput akupunkture. Ove metode djeluju različito na različite ljude; provjerite jeste li pronašli onaj koji odgovara vašim potrebama.

Foto by: Pexels.com